lördag 15 februari 2014

Pink Floyd - "The Best Of Pink Floyd" (1970)


Som en sann Pink Floyd-diggare kunde jag inte låta bli att köpa denna platta när jag stötte på den härom veckan i en skivback, även om den var lite dyr. Men en chans att de få flesta av Pink Floyds tidiga singelsläpp på vinyl kunde jag inte stå emot, alster som inte finns med på någon av deras LP:n (jag har dock låtarna sedan länge på CD).

Förutom singelsläppen är några av låtarna på plattan är tagna från deras första platta The Piper Of The Gates Of Dawn. Ett pärlband av psykedeliska skapelser, de flesta skapade av Syd Barrett. Vad gör då David Gilmour på omslaget och var är Syd, undrar kanske vän av ordning? Låtarna är från åren 1967-68 och alla egentligen inspelade innan Gilmour kom in i bilden. Enligt källor på internet medverkar han endast på Julia Dream. EMI som gav ut plattan tyckte väl det var bättre att visa upp 1970-versionen av bandet, antar jag, men faktum är att plattan återutgavs senare med Syd Barrett istället för Gilmour på bild. Efter toksuccén med Dark Side Of The Moon ville bolaget tjäna ännu mer pengar på Pink Floyd och gav ut The Best Of Pink Floyd under det nya namnet Masters Of Rock, en serie som gjordes under samma namn med ett flertal artister. Då fick Syd vara med på bild.


Låtarna är förstås något helt annat än Dark Side Of The Moon och Pink Floyds övriga 70-talsskapelser. Det här är själva definitionen på psykedelia, ofta med en mörk touch, som om musiken förebådar Syds framtida öde. En del kanske skulle avfärda vissa låtar som lite tramsiga, men inte jag. Jag tycker samtliga alster är helsköna. Apples And Oranges är kanske den låt som mest påminner om musiken på Syds soloplattor som gavs ut några år senare, med en märklig tajming av sången till musiken. Rick Wright och Roger Waters bidrar också med några nummer. Spontant kan man sakna Point Me At The Sky, den skapades dock då Syd i praktiken lämnat bandet, så det kanske ändå är OK. Men personligen hade jag gärna sett att den fick en plats på plattan istället för någon av låtarna från Pipers At The Gates Of Dawn.


På The Best Of Pink Floyd bjuds lyssnaren på bandet i sina unga år, fyllda med ungdomlig energi och experimentlusta. Roligt, flummigt, vemodigt och lite mörkt. Kunskapen om Syds öde förstärker med all säkerhet detta mörker.


Tracklist

Side A
1. Chapter 24 3:36
2. Mathilda Mother 3:03
3. Arnold Layne 2:51
4. Candy And A Currant Bun 2:38
5. The Scarecrow 2:07

Side B
1. Apples And Oranges 3:01
2. It WouldBe So Nice 3:39
3. Paint Box 3:27
4. Julia Dream 2:28
5. See Emily Play 2:50