tisdag 22 mars 2016

Fairport Convention - "Liege & Lief" (1969)



Framröstad av folket som den mest inflytelserika folkmusikplattan någonsin, och anses vara stilbildande för den brittiska folkrockscenen. Kan det vara annat än bra? Nä, det kan det inte. Liege & Lief är en riktigt skönt platta. Skapad efter tragedin då bandets trummis Martin Lamble och gitarristen Richard Thompsons flickvän dött i en trafikolycka. Ny trummis i bandet var Dave Mattacks, dessutom hade violinisten Dave Swarbrick tillkommit. Det var den tredje plattan bandet spelade in 1969.

Ordet folkmusik får många svenskar att tänka på vår egna variant, vilket är missvisande när det gäller skivan. Folkrock är en annan term som ibland används, kanske även den något missvisande då tonvikten (enligt mig) ligger mer på rocken. Liege & Lief är en blandning av eget och traditionellt material, där det traditionella kommer från engelska och keltiska folkmusikkällor, och de egna kreationerna går i samma anda. Elektrifierad engelsk/keltisk folkmusik kan vara en term som eventuellt passar.


Låtarna är ofta suggestiva och tämligen mörka. Historien om älvdrottningen och Tam Lin är ett bra exempel, ett drygt sju minuter långt sagodrama med lyckligt slut där självaste Djävulen är inblandad.

En sak som tilltalar mig allra mest med skivan är sångerskans Sandy Dennys insats. Hon har en fantastisk röst och förgyller de låtar hon sjunger på. Hon lämnade dock bandet innan plattan hade hunnit ges ut för att ge sig ut på vidare äventyr. Tyvärr avled hon redan 1978.


Sandy Denny var den som såg bakom Fairport Conventions tydligare fokus på folkmusiken i och med denna skiva. Även om hon lämnade bandet fortsatte Fairport på den inslagna vägen och befinner sig faktiskt på den fortfarande. Skivan rekommenderas varmt, en av mina egna favoritskivor. Jag har en reissue, förstås, att hitta en originalutgåva var ett projekt jag hade under en lång tid men fick se mig besegrad.


Tracklist

Side A
1. Come All Ye 5:01
2. Reynardine 4:34
3. Matty Groves 8:10
4. Farewell, Farewell 4:24

Side B
1. The Deserter 4:24
2. Medley: The Lark in the Morning/Rakish Paddy/Foxhunters' Jig/Toss the Feathers 4:08
3. Tam Lin 7:13
8. Crazy Man Michael 4:38